UAB Programa d'Acollida d'Estudiants d'Intercanvi

Bienvenid@s a Barcelona y a la UAB. Durante este semestre o curso viviréis muchas experiencias y el objetivo de este blog es que las compartáis con el resto de estudiantes de intercambio ;-)

dimecres, d’octubre 11, 2006

Tradicions i costums de Tots Sants (31 d'octubre, 1 de novembre) / All Saints Day customs and traditions (31st of October - 2nd of November)

La Castanyada

Un dels fruits típics de la tardor és la castanya, que durant segles ha conformat una de les tradicions populars més arrelades de Tots Sants: la Castanyada. Fins fa poc, la figura de la castanyera era una icona de la tardor que es deixava veure des de la fi d'octubre pràcticament fins a Nadal. Avui en dia, la imatge més normal són les parades de venda de castanyes i moniatos, on treballen estudiants i gent jove, a banda d'algunes de les tradicionals castanyeres que no han deixat el negoci. En molts pobles d'arreu de Catalunya, la castanyada se celebrava als cafès o al carrer, fent colla, i sovint anava acompanyada de balls i força xerinola. A la nit, abans d'anar a dormir, els nens deixaven unes quantes castanyes a un raconet per a les ànimes dels difunts, que de nit s'enduien les castanyes i els deixaven un tros de confitura.

Els panellets: dolços típics de Tots Sants

Un altre costum culinari d'aquesta festa de la tardor és el dels panellets, dolços casolans d'elaboració senzilla i sabor deliciós. Els panellets tradicionals es fan amb sucre, ametlla natural en pols, ou i fruits secs com a decoració, tot i que aquells qui no poden gastar gaires diners acostumen a fer la pasta d'ametlla amb una proporció de patata o moniato. Així, doncs, els panellets tradicionals són els recoberts de pinyons o els que porten algun fruit sec a sobre, però la majoria de pastissers han anat creant panellets de sabors diferents (cafè, xocolata, maduixa, coco, etc.) segons la seva imaginació. El panellet, per la seva elaboració senzilla, és un dolç que permet molt de joc. Si voleu provar de fer panellets casolans, feu un cop d'ull a aquesta recepta. Segur que us queden deliciosos!

Un dia per a recordar els avantpassats

El dia de Tots Sants i el dia dels Difunts (1 i 2 de novembre), la majoria de la gent aprofita per anar al cementiri a visitar les tombes dels familiars que ja han mort i arranjar-les una mica. Aquest costum és propi de ciutats i de pobles grans que tenen els cementiris lluny del nucli urbà, ja que als poblets on el cementiri es troba prop de l'església la gent hi sol anar més sovint. Així, doncs, aquesta festa guarda un caire solemne de record d'aquells que ja no hi són i els retorna per un dia l'atenció que, probablement, no reben en tot l'any. És un dia dedicat als difunts i al seu record.

Antigament, però, la festa s'envoltava també d'una aura fantasmagòrica (a algunes poblacions hi havia colles que sortien de nit disfressades de fantasmes per espantar els veïns). La por a la mort i als esperits que sortien de nit formava i forma part de la diada, tot i que avui en dia sigui en menys mesura. La festa també ha canviat una mica i ha rebut influències del Halloween anglosaxó, però, malgrat les influències d'aquesta festa de por, hi ha coses que no canvien, com ara les castanyes i els panellets.


The Castanyada

Chestnuts are the Autumn nuts that have been part of All Saints Day culinary traditions for centuries. Castanyada literally means a meal of chestnuts, but it involves more than this. Until recently, one of Autumn's icones was the figure of a castanyera (women who stood on the street next to their small barbecue selling hot chestnuts from the middle of October until Christmas). Nowadays you can still see some of those women, but hot chestnuts are usually sold by youngsters and students at stalls that stand on the streets for some weeks. You can also buy baked sweet potatoes there.

In villages, the castanyada was a celebration that was usually held at cafés or at the village centre: people got together and had a great time, eating chestnuts, sweet potatoes and panellets and drank catalan sweet wines. Before going to bed, children used to leave some chestnuts for the spirits of the deceased, that would come to eat them and would leave some candied fruits in return.


Panellets: typical All Saints Day dessert


Another culinary tradition of this day is the elaboration of panellets, home-made sweet desserts that are easy to cook and delicious. Traditional panellets are made of sugar, raw almonds powder and eggs and are covered with different kinds of nuts. Those who cannot afford making the dough only with almond powder usually mix it with some potatoes or sweet potatoes, which make a good mixture and keep the sweet flavour of the dessert. Traditional panellets are those covered with pine seeds, almonds or other nuts, but thanks to their simplicity, you can use your imagination to give them a personal flavour. Apart from the traditional ones, you can find coffee, chocolate, strawberry or coconut flavoured panellets at the baker. It's just a matter of imagination! If you want to bake some panellets, you can have a look at this recipe! (If you need help to translate it, have a look at this multilingual dictionary or contact me!)


A day to remember your deceased relatives


On All Saints Day, a lot of people visit the graves of their deceased relatives and tidy them up. This has become a kind of tradition in cities and large villages, where graveyards are usually located on the outskirts, which means people don't have the chance or the time to visit them regularly. In small villages, graveyards are located next to the church, so that people usually visit the graves of their deceased relatives after Sunday's mass. All Saints Day used to have a ghostly and frightening aura in the past, as it still has within the celebration of Halloween in Anglo-Saxon countries. In some villages, youngsters used to dress themselves up as ghosts at night and walked along the streets frightening the other villagers, but this custom has been lost. Fear and death are still part of the celebration, but they're not as important as they were before. The celebration of All Saints Day has changed a lot and has been influenced by Halloween traditions as well, but, in spite of those changes, some things, like chestnuts and panellets, have remained untouched.